România, tara de frontiera a Europei – Lucian Boia.

Am terminat liceul in 1990, dupa ce am luat in plin toata propaganda comunista (despre viata de zi cu zi, nu mai vorbim…). Mi-a placut istoria (am invatat cu placere si stiam in amanunt filmele istorice romanesti) si , cumva, ma bucur ca am trait evenimente istorice importante – ma refer, in special la schimbarea de regim din 1990. Cert este ca am parasit liceul cu imaginea unei istorii titanice, data atat de evenimente si de personalitatile implicate.

La sugestia colegei noastre prof. Ana-Maria Bogdan, am citit România, țară de frontieră a Europei , a lui Lucian Boia. Cartea este destinata in special strainilor, celor care au nevoie de putina istorie pentru a intelege felul nostru de a fi si valorile pe care le pretuim. Viziunea domnului profesor univ. Lucian Boia este controversata si marturisesc ca m-a socat in buna masura. Lucrarea prezinta o forma absolut neromantata (cinica?) a istoriei Romaniei si , inlaturand idelile propagandistice de care eram plin, incearca sa explice contextul general in care sau desfasurat elementele.

Lectura m-a furat si am citit cartea intr-un suflet. M-am simtit frustrat (de lipsa de potrivire cu ceea ce invatasem) si  indignat (de adevar si de felul in care fusesem pacalit pana acum). Categoric, se impune o noua citire, mai putin emotiva.

Anunțuri

2 gânduri despre „România, tara de frontiera a Europei – Lucian Boia.

  1. Este o carte exceptionala, pentru ca autorul s-a straduit sa fie cat mai obiectiv si sa redea inlantuirile de fapte cat mai aproape de adevar. Numai pornind de la adevar, se poate construi ceva durabil. Mai trebuie si noroc, Si l-am cam avut. Mai trebuie si oamenii. Despre acest lucru, parerea mea, este ca momentul prielnic de apogeu, din toate punctele de vedere a fost in 1938-40, ca efect al lui Cuza si Carol I. Din observatiile asupra istoriei, am tras concluzia la rece, ca numai la popoarele care au avut o structura sociala cu lideri marcanti (imparati, regi), o aristocratie pe masura si o clasa mijlocie insemnata, sunt in top azi

  2. E clar ca, noi ca popor, avem un destin sucit. Pe de alta parte, domnul Boia vine in puternic contrast cu istoria patriotarda, ceea ce ma face sa cred ca nici unul nic altul nu au dreptate in totalitate. trebuie sa abordam istoria noastra fara sentimente patriotard – inflacarate sau depresii de popor fara vana istorica.
    Categoric, se impune o noua citire (a istoriei), mai putin emotiva. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s