Prietenia – Dar al dragostei

Monotonia si plictiseala zilelor de scoala te indeamna sa faci si altceva. Pentru unii altceva-ul e iesitul in oras cu prietenii, pentru altii dormitul, pentru majoritatea pierderea timpului (unde ma incadrez si eu 😀 ).  Insa am vazut ca se mai pot face si altele in afara de iesit in oras si somn, cum ar fi sa mergi la diferite evenimente, conferinte, lansari de carte. Dintr-o astfel de intamplare am ajuns la o conferinta ASCOR, sustinuta de pr. prof. univ. Ioan C. Tesu, cu tema „Prietenia – dar al dragostei”. Stiu, deja suna plictisitor. Si eu credeam la fel initial. Dar izbita de atata cultura din partea acestei persoane am vazut ca teologia cuprinde cele mai multe domenii si stiinte.

Dupa ce a vorbit aproape doua ore despre dragoste si prietenie folosind notiuni vaste de teologie, psihologie, literatura, experienta de viata si multe altele, a raspuns la intrebari puse de studenti si elevi. Despre orice legat de aceasta tema, vorbind liber, fara acea retinere si strictete pe care o vedem in general la preoti.

Asa am aflat ca femeia are nevoie din partea barbatului, pe langa iubire, de protectie, siguranta, iar barbatul din partea ei de (n-as fi crezut) mult sprijin si incurajare. Oamenii se indragostesc dupa doua principii – al similaritatii sau complementaritatii. Primul presupune asemanare aproape absoluta, al doilea opozitie, cei doi completandu-se reciproc. Aparent, cei care seamana se inteleg foarte bine, dar cu timpul, cei diferiti formeaza cuplul potrivit.

O povestioara draguta spusa de dumnealui, pt a arata importanta credintei intr-un cuplu : „Un tanar merge la batranul sau duhovnic si ii spune, fericit, ca e indragostit, ca a gasit fata perfecta. Duhovnicul, bucuros pentru el, il roaga sa o descrie. Tanarul incepe <<E foarte frumoasa>>. Preotul pune un zero pe o hartie. <<E bogata, e foarte despteapta>>. Batranul mai adauga doua zerouri. <<E dintr-o familie importanta, sus-pusa>>… Tot asa, pana ce foaia s-a umplut de zerouri. La urma, tanarul adauga <<E o fata milostiva si mult mai credincioasa ca mine>> Atunci duhovnicul pune un 1 in fata sirului de zerouri, multumit, zambind bland… 100000000000000000000000000….. „

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s