Cartea vs. Internetul

Cartea versus internet…informatie tiparita versus informatia digitala .
Biblioteca virtuala din computer sau cea plina de carti vechi cu file groase ingalbenite de vreme?
Depinde de preferinte, posibilitati, timp. Exista atat avantaje cat si dezavantaje pentru ambele surse de informare.
Cartea este un instrument de care utilizatorii se pot ajuta sa se informeze, sa se pregateasca pentru diferite domenii de specialitate sau pur si simplu pentru viata. Ea nu inseamna foaia de hartie pe care a fost publicata, ci continutul, informatia; pentru ca cititorul stie ca ceea ce da identitate cartii este experienta intima a lecturii, universul pe care i-l deschide acest izvor de cunostinte, si nu neaparat aspectul ei, obiectul fizic. Acelasi continut poate fi publicat atat pe hartie, cat si in format electronic.
Mediul electronic a adus cartea intr-o alta infatisare – cartile electronice, e-books sau audio-books. Desi unii considera ca cititul la calculator il va inlocui pe cel traditional, eu cred ca vor coexista mereu. Pe internet avem acces la foarte multe site-uri cu carti in format electronic, informatii cat cuprinde in timp util si cum acesta a devenit extrem de pretios, unii dintre noi apeleaza si la audio-books. Desi majoritatea are acces la internet, consider ca nu este cea mai buna cale de a te documenta temeinic. De-abia dupa ce ai o cultura, dupa ce ai rasfoit un numar consistent de carti, atunci poti apela la internet ca la o metoda de cautare rapida a unor informatii suplimentare.
Cu toate acestea, mouse-ul nu va putea inlocui vreodata fosnetul hartiei ingalbenite iar literele nu vor avea mirosul cernelei proaspete si cum abia se mai citesc cartile pe hartie, cand sa se mai gaseasca timp pentru a le citi pe cele in format electronic, care pot fi citite numai in fata computerului?! O carte ramane totusi, o prezenta concreta pentru mai multe simturi: vrem sa pipaim, sa mirosim, sa simtim pagina si sa facem insemnari pe marginea ei. Nu dorim sa stam intepeniti pe scaunul de la birou si sa ne stricam vederea, pentru ca, este obositor si chiar periculos sa stam atatea ore in fata monitorului, ci sa ne simtim cat mai confortabil, pe fotoliu, canapea, pe o banca in parc, chiar si in mijloacele de transport si sa ne cufundam in lectura.
Depinde si de cum prefera fiecare sa citeasca o carte…unii o rasfoiesc mai intai si apoi o citesc in detaliu, altii prefera sa asculte la casti. Cultura costa. Cartile sunt scumpe si nu toti au posibilitatea de a-si face o biblioteca personala spre exemplu, apeland astfel la un alt mijloc de obtinere a informatiilor la care probabil au acces, internetul.
Personal, folosesc atat internetul cat si cartile de la biblioteca, librarie sau anticariat. Folosesc calculatorul in fiecare zi si cand am nevoie de o informatie o capat imediat, economisind timp pretios, dar cand vreau sa aprofundez o lectura, sa invat, iau o carte-n mana si o citesc din scoarta-n scoarta. Am citit si carti pe calculator, dar mi s-a parut destul de greu sa le parcurg si obositor.
Consider ca in viitor cultura digitala va lua o amploare mai mare decat „cititul traditional”, dar nu va fi aceeasi placere ca atunci cand cumparam o carte noua pe ale carei file ne vom iscali.

Anunțuri

2 gânduri despre „Cartea vs. Internetul

  1. Cred ca cititul pe net fura atentia. Culoarea, reclamele, messengerul, …
    Ideea mea depre citit este starea de abandon, de parasirea a acestei lumi si intrarea intr-alta, aceea a cartii. 🙂 Cartea, ca drog! 😀

  2. consider ca din punctual meu de vedere nu este bine sa ne exprimam mereu gresit ,despre o carte care macar cel putin nici nu am deschiso sau cel putin sa fi citit un rand sa vezi cat de inportanta este. Daca cartea nu ar exista noi nu am mai trai de ce nu am pute multi dintre noi ne intrebam pt ca> nu am sti sa citi,sa socotim oricine near insela. Prefer cartea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s