5 specii descoperite in 2008

In fiecare an, Institutul pentru Explorarea Speciilor din cadrul Universitatii de Stat din Arizona (SUA), impreuna cu un comitet international de taxonomisti – biologi specialisti in clasificarea vietuitoarelor – alcatuiesc o lista (un top, daca vreti) a celor mai… cumva specii de vietuitoare descrise in cursul anului precedent. Descrise – si nu descoperite – pentru ca o specie nu intra oficial in “inventarul” lumii vii decat atunci cand descrierea sa este publicata intr-o revista stiintitica de un anumit calibru si ajunge astfel la cunostinta comunitatii stiintifice. Dintre miile de specii noi descrise in fiecare an, organizatiile mentionate mai sus aleg 10 pentru a figura pe o “lista de onoare”. Criteriile sunt diverse si, bineinteles, subiective; la drept vorbind, nici o specie nu e “mai importanta” decat alta, fiecare are locul ei si rostul ei in natura. Lista e doar o modalitate de a atrage atentia lumii asupra importantei cercetarilor de taxonomie si asupra tulburatoarei idei ca stim inca foarte putin despre imensitatea si complexitatea lumii vii. Asadar, ce noutati in cunoasterea biodiversitatii Terrei a adus anul 2008?

Hippocampus satomiae – Calutul de mare pitic

Calutul de mare Hippocampus satomiae e o marunta vietate marina, de marimea unui bob de mazare; cu toate acestea, e un vertebrat, si anume un peste (da, caii de mare, inclusiv aceia “ai nostri”, din Marea Neagra, sunt pesti, din familia  Syngnathidae). Lungimea corpului, de la varful botului la acela al cozii, este de cca. 13.8mm. Odata cu aceasta specie, au mai fost descrise inca doua specii de caluti de mare, dovada a marii bogatii de forme de viata (multe dintre ele inca necunoscute) pe care o adapostesc apele oceanelor. Calutul, descoperit in apele insulei Borneo (partea indoneziana, numita Kalimantan), a fost denumit satomie in cinstea domnisoarei Satomi Onishi, scafandrul care a colectat exemplarul pe baza caruia a fost descrisa noua specie.

Leptotyphlops carlae – Cel mai mic sarpe din lume

Un serpisor numit Leptotyphlops carlae, descoperit in insula Barbados, din Marea Caraibelor, este cel mai maruntel sarpe cunoscut pana in prezent: un exemplar adult ajunge la numai vreo 10 cm lungime si e subtire cam cat o mina de creion. Cel care l-a descris, herpetologul (specialist in studiul amfibienilor si al reptilelelor) american S. Blair Hedges, considera ca acesta specie se afla, practic, la limita dimensiunilor minime posibile pentru o specie de sarpe, deoarece puii trebuie sa aiba o anumita dimensiune pentru a putea avea acces la resursele de hrana. Deoarece specia a fost gasita doar in padurile de pe o arie restransa din estul Barbados-ului, iar insula este dens populata, biologii isi fac deja griji pentru viitorul acestei specii.

Selenochlamys ysbryda – Melcul fantoma

Un melc fara cochilie, limaxul-fantoma (Selenochlamys ysbryda) numit astfel din cauza corpului sau lipsit de pigment, a fost descoperit – surprinzator! – intr-o regiune europeana pe care naturalistii o socoteau bine studiata si cunoscuta: Tara Galilor, in Marea Britanie. Descoperirea a avut loc in anul 2006, dar descrierea a fost publicata abia in 2008. Spre deosebire de majoritatea limacsilor – care sunt vegetarieni -, acesta specie e carnivora, hranindu-se, dupa afirmatiile specialistilor, in special cu rame. Alte specii din aceeasi familie se gasesc mult mai la est, in tari precum Turcia si Georgia, iar biologii britanici sunt aproape siguri ca nu e vorba despre o specie originara din Marea Britanie, ci despre una introdusa, probabil accidental. Nocturn, pradator si misterios, i se potriveste bine numele de ysbryda, provenit de la ysbryd, cuvant care, in dialectul vels (vorbit in ntara Galilor), inseamna stafie.

Opisthostoma vermiculum – O cochilie mai putin obisnuita

Melcul Opisthostoma vermiculum, descoperit in Malezia, i-a uluit pe cercetatorii malacologi (adica aceia specializati in studiul molustelor). Majoritatea melcilor au cochilii care se rasucesc dupa un complex si riguros model matematic – o spirala logaritmica – cel mai adesea in jurul unei singure axe. Mai sunt cateva – putine – specii care se abat de la norma, rasucindu-si cochiliile in jurul mai multor axe. Recordul cunoscut pana acum era de trei, dar Opisthostoma vermiculum a aratat ca se poate si mai mult: cochilia sa se rasuceste in jurul a 4 axe, intr-un mod aparent anarhic, dar care, la o privire mai atenta (si profesionista), are niste reguli. Pana acum, melcul “nonconformist” a fost gasit intr-o singura pestera calcaroasa din regiunea Perak, Malezia.

Microbacterium hatanonisBacteria din fixativ

Incredibil de rezistente pot fi unele forme de viata: cercetatorii japonezi au descoperit o bacterie care traieste in fixativul de par (au!). Microbacterium hatanonis este o bacterie extremofila, capabila, adica, sa traiasca in conditii care par cu totul improprii vietii, in medii unde ai zice ca nu poate exista nimic viu. Si totusi, exista!

Sursa: Descopera.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s