Recomandare de carte

Cu ceva timp in urma, am aflat de o carte a carei titlu m-a atras din prima clipa in care am vazut-o, “Foc in pavilionul de ceai”, scrisa de Ellis Avery si publicata in 2006. Mi-a fost recomandata de o prietena cu foarte bune gusturi in ale literaturii, ceea ce m’a determinat sa o cumpar si eu.

Cartea prezinta o lume invechita, cea a Japoniei din timpul shogunatului care se schimba si isi intoarce fata catre Occident, in timpul erei Meiji.

Viata traditionala japoneza este redata prin prisma unei straine, Aurelia, care copil fiind, ajunge intr-o familie de maestri ai ceaiului unde isi lasa amintirile in urma si incepe o alta viata.

Fiecare pagina a cartii dezvaluie incet, incet, vechea Japonie, in care simpla culoare a unui kimono poate jigni, sau unde intonatia folosita spune mai multe decat insusi cuvantul. Este o lume diferita de a noastra in care regulile, obiceiurile, respectul si constiinta sunt cele care primeaza. Totusi, aceste aspecte incep sa dispara odata cu venirea occidentalilor si cu implementarea unui alt sistem politic.

Inceputul schimbarii este redat prin zbuciumul lui Yukako, persoana care a primit-o sub aripa ei pe Aurelia, care incearca sa isi pastreze traditia familiei si in acelasi timp statutul, fiind fortata astfel sa aleaga intre dragoste si datorie.

Ceea ce m-a atras pe mine citind aceasta carte, a fost atat cunoasterea unei alte civilizatii, cat si puterea personajului de a iesi invingatoare intr-o lume unde este sortita sa fie doar o servitoare.

Anunțuri

Un gând despre „Recomandare de carte

  1. daca ti-a placut lumea invechita a japoniei, poti sa incerci sa citesti shogun, de james clavell, despre primele contacte dintre „civilizatia” europeana si cea japoneza 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s