Internetul nu intelege cuvantul „delete”

Intotdeauna e amuzant sa scrii depsre experimente pe care chiar tu poti sa le probezi.

Incearcati asta: Alegeti o poza si descarcati-o pe Facebook, apoi dupa o zi sau mai mult, noteaza URL-ul fotografiei si apoi dati delete. Intorceti-va dupa o luna si verificati daca merge link-ul. Sunt sanse inca sa mearga…

Facebook nu e singurul aici. Cercetatori de la Universitatea Cambridge (deci nu-i de gluma!) au descoperit ca aproape jumatate din site-urile de network social nu sterg imediat pozele cand un utilizator vrea asta. In general, site-urile axate mai mult pe poze, cum ar fi Flickr, se pare ca sunt mai bune la delete-area rapida a pozelor postate.

Si totusi de ce pozele „delete-ate” raman inca atata de mult timp? Problema se leaga de modul in care se stocheaza datele pe aceste site-uri imense: in timp ce PC-ul tau pastreaza doar o copie a unui fisier, serviciile la scara mare, precum Flikr, se bazeaza pe asa numitele network-uri de livarea a continutului pentru coordonarea datelor si distribuirii lor. Este un sistem complex unde sunt copiate datele in alt dispozitive intermediare, de cele mai multe ori pentru grabi accesul la fisiere la care incearca sa ajunga milioane de oameni simultan. Dar pentru ca schimbarile nu pot fi imediat sesizate pe network, copii fantome ale fisierelor tind sa ramana inca zile sau chiar saptamani.

In cazul Facebook, compania sustine ca datele mai raman pe site pana cand URL-ul va fi refolosit, lucru care se intampla dupa o scurta perioada de timp, zic ei.

Desigur ca odata ce o poza „evadeaza” de zidurile unui network social precum Facebook, sansele de a o sterge pemanent sunt chiar mai mici. Sistemul de cautare Google este remercabil de eficient cand vine vorba de arhivarea copiilor de pe internet, chiar la mult timp dupa ce fisierele respective au fost sterse.

Lectia: Stii pozele alea de la petreceri in care apari beat si nu vrei sa le vada lumea? Ei, pur si simplu nu le uploada pe net, niciodata, pentru ca incercand sa le deletezi cand o sa te trezesti din mahmureala, va fi o grea incercare.

Anunțuri

Un gând despre „Internetul nu intelege cuvantul „delete”

  1. … nu mi se pare ca e o chestie asa de grava.
    Adica pozele repspective pot fi deschise doar de cineva care a pastrat linkul… sau poate de cei care administreaza siteul, care nu cred ca ne cunoasca pe vreounul din noi :))
    oricum, nu stiam ca pozele la care dai delete nu dispar… flaw of the system sau lets have some fun with your embarrassing photos? :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s