Pentru popor: idee de lectura

Weekendul asta am citit un superb roman, si anume Papillon, scris de Henri Charrière si publicat in 1969. Treaba cu aceasta carte absolut geniala si pe care v-o recomand tare calduros e ca ea se bazeaza pe experienta de viata a autorului, un condamnat la munca silnica pe viata si ulterior evadat din Guyana Franceza. In prezent, nu toate faptele din carte ii sunt atribuite autorului, el fiind cunoscut pentru fanteziile si povestile sale. Despre unele dintre ele se crede ca ar face parte din experienta unui coleg detinut al sau, Charles Brunier.

Numele romanului vine de la porecla personajului principal, Papillon (fluture – in franceza), numit asa datorita tatuajului in forma de fluture pe care il avea pe piept. Acuzat in 1931 pe nedrept, de omucidere, el este condamnat la munca silnica pe viata si trimis in Guyana Franceza. (Guyana Franceza, pentru cei care nu stiu, se gaseste pe coasta de nord a Americii de Sud, intre Brazilia si Suriname si cam din 1880 pana in 1950 aproximativ, acolo au fost trimisi detinutii considerati periculosi din Franta, fie pentru munca silnica, fie pt executie). Dupa cum o sugereaza si numele, Papillon, trasatura prin care se remarca personajul acesta (cel putin in ochii mei) este dorinta cea mai apriga si neobosita de libertate. Stiindu-se nevinovat, el evadeaza de nenumarate ori si chiar dupa ce este trimis din nou in Guyana Franceza, dupa un an de llibertate, el nu se opreste si isi urmareste visul de a fi liber, cu orice pret.

Pe mine m-a impresionat acuretetea detaliilor…Felul in care sunt descrise toate, conditiile in care fara indoiala ca traiau acei detinuti. Este impresionant si faptul ca sunt uniti, chiar si dupa multi ani de ocna. Sper sa cititi aceasta carte, care desi are 2 volume, merita din plin orele petrecute in fata ei. Este o adevarata experienta, extrem de impresionanta, inchisa cu maiestrie intre coperte.

Anunțuri

Un gând despre „Pentru popor: idee de lectura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s