Pro agroturism

Agroturismul suna ciudat. Numele nu il prea avantajeaza. Oamenii isi imagineaza ca inseamna sa se duca intr-o casa  de chirpici de la tara, unde sa stea intr-o camera friguroasa impreuna cu toate animalele de ferma posibile: o vaca rumegand langa usa, niste purcei agitandu-se pe sub pat (in cazul in care exista un pat) si eventual niste gaini care sa doarma pe masa si un cocos care sa le sara in cap dimineata. In rest, se mai gandesc la mirosul de balegar, taranii turmentati de la carciuma din colt si mancarea fara gust.

Atitudinea aceasta este insa contraproductiva. Ideile preconcepute sunt la ele acasa in Romania, si depinde de noi sa ne schimbam aceasta atitudine. De prejudecati nu scapa nici macar satele, care sunt vazute ca fiind locuri linistite, cu aer curat, cu iarba si copaci, cu mancare sanatoasa si oameni draguti doar de cei care au parinti acolo sau de cei care au avut experienta agroturismului.
Satele sunt foarte diferite intre ele. Desigur, exista si sate murdare, sarace, cu cea mai prospera afacere fiind carciuma, cu praf, gunoi pe strada si mirosuri deloc placute. Insa exista chiar mai multe sate care sunt chiar foarte primitoare, cu peisaje superbe (nu doar in Poiana Brasov te poti bucura de frumusetea naturii).

Conteaza foarte mult zona in care este situat satul. Un sat dintr-o campie arida va arata complet altfel fata de unul de la munte. Acesta din urma este in general mai placut, mai verde si mai curat. Satele de munte arata foarte pitoresc, fiind adunate pe vai, intre dealuri verzi si impadurite. La munte curtile sunt in general mai ingrijite. La campie insa, praful e cam peste tot, de aceea locurile arata vechi si ponosite. Daca vrei sa practici agroturismul, satul de munte este alegerea cea mai buna.

Conteaza de asemenea anotimpul in care este vizitata zona. Vara de exemplu, sunt foarte multe lucruri de facut si de vazut: se poate merge pe dealuri/munti pentru admirat peisajul si pentru a gasi mure, alune, afine etc., se poate face plaja. De asemenea, este modalitatea perfecta de scapa de caldura oraselor. Iarna, desi exista dezavantajul frigului, se poate merge cu sania, se pot vedea dealurile complet albe si simti aerul curat. Atmosfera e una de basm complet alb. Toamna este bine sa fie evitata, in afara de cazul in care stii sigur ca nu ploua, pentru ca altfel vei sta in casa cu ochii pe geam.

Experienta mea (pentru ca aceasta ma determina sa scriu) a avut loc in satul Cernu, comuna Poduri, judetul Bacau. Cernu se afla in zona subcarpatica, si este situat intre niste dealuri deosebit de verzi, care mai au inca urme de padure si livezi de ciresi. In departare se pot vedea muntii Berzunti, invaluiti de ceata si cu creste inzapezite.

Satul nu dispunde de pensiune sau de alte facilitati turistice, dar, spre norocul meu, acolo locuieste bunica (:) ). Curtile oamenilor sunt foarte curate, cu iarba si straturi de flori. Avand in vedere ca bunica nu are animale, nu am avut ocazia sa invat sa mulg vaca sau sa merg cu oile pe deal, insa sunt sigura ca alti oameni din sat pot oferi si experienta asta. Pe dealuri trec destul de putini oameni, asa ca tufele de mure sunt neatinse, si, daca stii unde sa cauti, gasesti chiar si alune de padure.

Consider ca agroturismul merita o sansa. Viata noastra e mult prea concentrata in jurul orasului. Daca ne-am intoarce putin spre zona rurala, am vedea ce pierdem: o lume verde, curata, cu animale de toate felurile, cu livezi si cu aer proaspat. Incercati. Va va placea 🙂

Anunțuri

Un gând despre „Pro agroturism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s