Adevar

Daca pe altii ii preocupa criza..pe mine ma preocupa alte chestii. Asa ca am decis sa scriu cateva randuri despre..adevar. Ce inseamna adevarul ? Se poate simti? Se poate vedea? Se poate uita? Adevarul-chestie abstracta- care ne macina zilnic, induce in eroare, instiga la gandire si constiinta. Ce inseamna pana la urma sa zici adevarul ?

Adevar. Incredere. Ar putea fi oarecum sinonime? Adevarul te pune pe linia de plutire, iti ofera un dram de echilibru si te arunca in propria constiinta, sperand ca fiecare secunda din existenta sa fie…adevarata. Adevar-real. Alte sinonime? Hm..ciudat. As putea gasi un milion de definitii, in afara de cea din DEX (pentru cine nu stie, in aceasta minunata carte la cuvantul adevar exista urmatoarea explicatie:  (ADEVẮR, adevăruri, s.n. 1. Concordanţă între cunoştinţele noastre şi realitatea obiectivă; oglindire fidelă a realităţii în gândire; ceea ce corespunde realităţii, ceea ce există sau s-a întâmplat în realitate. ♢ Adevăr obiectiv = conţinutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realităţii, lumii obiective, independent de subiectul cunoscător. Adevăr relativ = reflectare justă, însă aproximativă, limitată a realităţii. ♢ Loc. adv. Într-adevăr sau în adevăr = în realitate, de fapt. 2. Justeţe, exactitate. Viitorul a confirmat adevărul calculelor sale. – Lat. ad + de + verum.)

Cand minti, te minti pe tine sau ii minti pe altii? Poate ca incercand sa ii minti pe altii, te minti de fapt pe tine. Si-atunci cum te intorci la adevar, cand te-ai incurcat intr-o miniciuna? E-un adevarat labirint. S-ar putea sa te incurci pe drum: in propriile adevaruri, in propriile minciuni sau pur si simplu in propriile idei ale constiintei.

Goethe spunea ca “Adevărul este o flacără atât de luminoasă încât mulţi oameni nu-i pot suporta lumina. Unii închid ochii ca să nu-l vadă, iar alţii fug ca să nu fie arşi.” Ce se intampla cu cei care inchid ochii ? Unde gasesc ei echilibrul ? Iar cei care fug..cum traiesc in propria lor minciuna (avand in vedere ca in adevar nu pot trai) ? Si-atunci ma gandesc…de ce lumea asta intreaga nu poate trai in adevar? Nu ar fi mai simplu?

Adevarul conduce la echilibru. Minciuna conduce la haos. Dar cum ajungi sa ai adevarul adevarat?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s