Enciclopedia Zmeilor

De vreme ce mi-a cazut in maini aproape intamplator aceasta cartzulie amuzanta, m-am gandit sa va spun si voua, pt ca mai mult ca sigur v-ar placea s-o cititi. Dupa cum o spune si titlul, se numeste Enciclopedia zmeilor si este scrisa de Mircea Cartarescu. Scrisa din perspectiva unui cercetator american, care a dezvoltat o pasiune in ceea ce priveste viata zmeilor, cartea este un semi-tratat despre fioroasele creaturi legendare, incluzand aspecte precum : economia, istoria, geografia, anatomia, ocupatiile si chiar literatura zmeilor. A doua parte a cartii se constituie intr-o serie de povesti cu zmei, fiecare pornind de la un personaj din basmul anterior. Pentru a va convinge, am sa includ niste fragmente din carte, dupa cum urmeaza:

Din început:

Cind, acum mai bine de doua decenii, pe cind eram un tinar jurnalist amator, am asistat la momentul emotionant al expunerii, in centrul marii sali frigorifice, special amenajate, de la The Pennsylvanian Institute for Unreliable Studies (PIUS), a unui enorm bloc de gheata in care se stravedea o silueta monstruoasa, am stiut ca drumul vietii mele este decis.
M-am apropiat atunci cu sfiala si imensa curiozitate de cristalul din care emana frig si ceata. Fiinta inclestata-n interior nu semana cu nimic din ce poti vedea pe pamint, desi zimbetul cam nating ii dadea un straniu aer uman. Dar cele zece coarne care-i tisneau din teasta masiva, penajul care-i iesea din operculele din dosul urechilor, si care inca mai pastra o nuanta violeta, si mai ales sirul formidabil de solzi care-i tiveau coloana vertebrala, din crestet pina la coada vag reptilina, ii dadeau aspectul fantastic al unei creaturi dantesti.

Din capitolul RASE Ș VARIETĂȚI:

S-a crezut multă vreme că faimosul am dat de tine, câine de zmeu! racnit de voinici era doar o expresie injurioasa. In realitate, Feții-Frumoși se confruntau cu o varietate speciala, patrupeda, din rasa zmeilor de campie. Cainele de zmeu nu scoate foc pe nari, ci doar un fum mirosind a friptura de purcelus de lapte bine rumenit, preparat cu hasmațuki, umplut cu castane coapte, cu soriciul crăpat pe spinare, servit la tava, inconjurat de feliuțe stravezii de ridichi. Mireasma aceasta nespus de îmbietoare e mai eficienta decat flacarile, caci starneste in stomacul voinicilor niste ghiorăieli atat de stridente, incat caii speriati îi azvârl din șei până-n nouri, de se fac mici-fărâmici. Cainii de zmeu traiesc in castele comode, din care nu lipsește niciodata biblioteca si salonul literar. Se hrănesc, in general, cu porci de caine, varietate domestică de facoceri. Desi merg in patru labe, se considera mai luminați decât ceilalți zmei. Se înmulțesc prin înmugurire.

Din capitolul ARME:

Arme de aparare:

Se impart in subiective si obiective.

Subiective. În condițiile defavorabile care pot surveni in cursul unei lupte, zmeii recurg la cateva strategii simple si eficiente:

  • Se fac ca plouă. Cu paloșul voinicului la gat, zmeul deschide deasupra capului o umbrela, si, cu o expresie visătoare, fredonează ceva dintr-un film cu Gene Kelly.
  • Își pun cenușă-n cap. Presărată fin, serveste, probabil, la camuflaj.
  • Îl iau pe Nu în brațe. Nu (corect, Nû) este un idol cu aspect de bufniță, cioplit grosolan în lemn de gutui despre care se crede că, legănat în brațe, îndepărtează pericolul.
  • Se fac ca nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Speră astfel ca voinicul sa se apropie destul cât să-i poată sufla în nas un damf ucigător de mujdei.
  • Închid ochii si – minune!- voinicul a dispărut.
  • Dau din colț în colț. Clănțăne adică înfricoșător din dinți.

Lectură plăcută!

Anunțuri

2 gânduri despre „Enciclopedia Zmeilor

  1. Am citit-o acum vreo 4 ani..

    „Măi pusică, tu stii sine-s eu? Eu-s Prâslea sel Voinic si merele de aur!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s