Problema tiganilor…

Stateam de vorba cu un american despre diferentele de civilizatie intre SUA si Romania. Mainteresau indeosebi problemele sociale,  cu accent pe istoria populatie de culoare. Pentru ca am insistat ca au avut sclavagism mi s-a replicat ca si noi am avut sclavi in istoria noastra.

Da. Dacii aveau si ei sclavi dar era un slavagism casnic, nicidecum ceva violent  (m-ar interesa argumente contra). De asemeni, boierii nostri au avut de timpuriu, sclavi tigani. Ar fi interesant de stiut daca era sclavie sau mai degraba iobagie.

Cert este ca soarta lor nu a fost in atentia nimanui pentru multa vreme si in consecinta multe generatii au trecut fara o educatie clasica si in consecinta nu s-au putut ridica lideri, in mijlocul aceste comunitati, care sa aduca elemente de modernitate.

Educatia ar trebui sa le dea o perspectiva noua si un loc util in societate, ma ales ca meseriile lor traditionale, mestesugurile, nu mai au asa mare cautare. Ideea ar fi sa-i educam (un alt efect aleducarii ar putea fi scaderea natalitatii in aceasta comunitate. Sic!).  Individul educat ar putea fi angajat si ar produce venit. In acest fel il putem rupe de „intreprinzatorii” lor : clanuri de hoti, traficanti de carne vie, grupuri de infractori, etc… Cred ca multi dintre ei nici nu si-au pus problema ca ar putea trai si altfel, mai ales ca in grupul lor obtin venituri frumusele prin metodele de mai sus. Aceasta, cred, ar trebui sa fie o politica pe termen lung, foarte sustinuta. M-ar interesa parerea unei fundatii pentru romi si mai ales rezultatele  lor.

Statele Uniteau si ei tiganii lor. Populatia de culoare. In mare parte, acestia refuza sa lucreze sau au posturi foarte prost platite, ceea ce ii impinge spre activitati ilegale. Spre deosebire de noi colo exista o politica prin care majoritatea companiilor trebuie sa prevada in politica lor de personal faptul ca un procent din angajati trebuie sa fie femei si de asemeni, un alt pocent trebuie sa fie de culoare. La prima vedere e o chestie minunata. Efectul imediat este ca un specialist alb, foarte bine pregatit, nu va fi angajat daca va concura cu un negru care are o pregatire mai slaba in acelasi domeniu. Greu de inghitit asa ceva intr-o tara care este stalpul democratiei…

Dar aceasta este o politica pe termen lung, chiar foarte lung. Problema devine acuta mai ales in cazul scandalurilor mediatice  (gen cel din Italia, in care sunt implicati si romani, nu numai tigani). Multi cetateni romani, specialisti intr-un domeniu (includ aici si atat cei cu studii superioare cat si cei cu studii medii dar cu o meserie in care sunt buni profesionisti) si ma refer in  candidate la fapte ilegale au plecat in strainatate,  in cautarea unui loc de munca mai bine platit. dintre cei care au emigrat in cautarea unui loc de munca majoritatea sunt totusi persoane fara studii de specialitate sau o meserie, persoane „calificate” pentru muncile de jos…  

Parte din acestia, datorita faptului ca nu au fost obisnuiti sa munceasca si nici nu au o pregatire pentru vreo meserie, ajung practic sa vagabondeze, sa cerseasca sau sa practice activitati ilegale. Aici apar tiganii. Acum itlaienii sunt ingroziti de taberele de tigani nomazi  de la periferiile oraselor italiene, deoarece sunt autorii sau potentialii autori a talhariilor, furturilor, extorcarilor si violurilor din zona. Multe din aceste tabere au fost atacate sau incendiate si imi aduc aminte de zilele cand granitele inca nu erau deschise si unele localitati ale tiganilor erau incendiate de romani, satui de rautatile lor. Atunci presa occidentala urla si flutura stindardul drepturilor omului. De ce oare nu il mai flutura si acum? :P. Ma gandesc de asemeni ca mare parte din scaderea infractionalitatii in Romania, nu se datoreaza activitatii Politiei Romane , cat mai ales emigrarii masive a raufacatorilor.

Ca paranteza, grupul mare de romani fara o meserie clara si lipsit de educatie (limba straina, lucru la computer, abilitati de lectura si interpretare a textelor  – vorbesc de harti, documentatii tehnice, ziare, .. nu de beletristica si poezii) este produsul sistemului romanesc de invatamant care promoveaza numai capacitatile, in timp de marea masa a elevilor, virtualii muncitori, sunt lasati in parasire, virtuali analfabeti. Sesizati, va rog, ca totul se reduce pana la urma la politici educationale (… care sunt superbe dar inexitente  – Caragiale ne omoara…).

In privinta solutiilor am auzit tot felul de variante, care mai de care mai drastice:

… (to be continued)

 

Am sa revin asupra acestei teme dar monmentan cititi un memoriu privind schimabarea apelarii lor din romi in tigani. http://www.petitiononline.com/qd3xx666/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s