Votati Constatin Brancusi

brancusiIdeea acestui articol a pornmit de la un anunt. Celebra galerie de arta Saatchi organizeaza un concurs al celor mai iubiti/apreciati artisti plastici (pictori/sculptori). Va invit sa votati la http://www.saatchi-gallery.co.uk/artvote/, chiar daca am aflat ca votul a fost masluit (se mai intampla si la ei).

Imediat am trimis la toti elevii linkul de mai sus cu gandul ca, oricum e un mass mai bun decat celebrul copil care are nevoie de sange AB4 (pentru cine nu stie, cei cu grupa AB4 pot primi sange de la orice alta categorie, asa incat nu e nici o drama de fapt).

 

400px-romania_20060512_-_tirgu_jiu_-_coloana_fara_sfarsit

Dupa aceea, prima intrebare care mi-a trecut prin minte a fost „Cum de a ajuns un taran din Hobita – Gorj, mare sculptor de talie mondiala?„. Efectul a fost ca am cautat o biografie pe care v-o impartasesc si voua:

  • se naste la 19.02.1876 la Honbita ca al cincilea copil dintr-o familie de tarani
  • dupa ce lucreaza o vreme ca si uncenic, intra la Scoala de Arte si Meserii (in familiile de tarani din acea vreme, de obicei,  copiii cei mari pleacau in lume sa-si faca un rost iar cel mai mic ramanea sa fie proprietar al pamantului familiei si sa aiba grija de parinti)
  • Aici invata rotarie, prelucrarea fierului, a lemnului , alte mestesuguri
  • Devine bursier si este admis la o claa speciala pentru sculptura in lemn
  • dupa terminarea Scolii de arte si meserii (inclusiv cursul superior al acestei scoli – probabil o varianta mai elitista decat pentru simplii mestesugari) se inscrie Scoala Nationala de arte frumoase din Bucuresti si participa la mai multe concursuri, unde se face remarcat
  • 1903- expune prima data la Ateneul Roman
  • 1904 – pleca de jos la Paris, cu popasuri in Budapesta, viena, Munchen, Zurich, Basel (nu va duce cu gandul la vestitul Badea Cartan?)
  • 6.10.1906 – alaturi de mari artisti plastici, expune la Salonul de Toamna de la Paris lucrarile Copilul, Orgoliu si Portretul lui MG Lupescu  (se spune ca si-a adus lucrarile singur, cu o roaba)
  • 1907 – este acceptat ca practician in atelierul cunoscutului sculptor Auguste Rodin; paraseste atelierul acestuia in acelasi an lansand celebra explicatie „Nimic nu poate creste in umbra marilor arbori”
  • Expune de multe ori si realizeaza diverse lucrari la comanda; operele lui sunt apreciate si achizitionate de mari colectionari, galerii de arta si muzee;

brancusi_-_sarutulCert este ca era o persona dificila, introvertita. Cred ca in sinea lui a ramas mereu un taran mirat cumva de ce vad „domnii astia” in lucrarile lui. De asemenea, momentul aparitiei lui este unul minunat, cand arta se intoarce la simboluri si renunta la copierea realitatii; „bagajul de acasa”  cu care vine Brancusi e plin de simboluri de pe portile de lemn de prin Gorj; la tara (si astazi) lucrurile se fac pastrand traditia pentru ca „asa trebuie facut” sau „ce o sa zica oameni daca tu iesi din randul lumii?”. Practic, Brancusi aduce in sculptura moderna elemente de arhaism, proaspete pentru audienta occidentala (bineinteles ca a fost, de asemenea, influentat de arta moderna intalnita la Paris si NewYork). 

 brancusi-ganditorul

Sa nu uit. Aceasta ultima fotografie nu reprezinta o opera a lui Brancusi, ci este o realizare a unui personaj care a trait in epoca neolitica. ….. ca sa vedeti cum arta moderna se reintoarce la simbolurile ei.

Subiectul valorii lui Brancusi in contextul artei moderne este enorm prin complexitatea lui si eu nu am facut decat sa scrijelesc cateva semne in aceasta maniera moderna. De aceea astept comentariile dumneavoastra, cuminte si cu capul plecat.

Anunțuri

Un gând despre „Votati Constatin Brancusi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s