Castelul destinelor incrucisate – Italo Calvino

 

Esti un calator printr-o padure deasa si incurcata. Un calaret prin noapte ce ajunge la un han.Intrand, stii ca odata cu tine vor iesi si bucati din vietile celorlalti calatori ,fiindca fiecare trebuie sa isi spuna povestea.

Dar daca hanul este un castel?
Iar calatorii apartin unui timp demult uitat?
Si daca nu pot vorbi, dar iti pot impartasi povestile lor printr-un joc menit sa infatiseze trecutul ,prezentul si viitorul?

Tarot- arcane majore si arcane minore, simboluri si semnificatii…
Iar povestile lor sunt povestile tuturor…

 

 „Castelul destinelor incrucisate” este un experiment literar care la data aparitiei (1969) reprezenta o noutate si o indrazneala epica deosebita. Cele doua texte cuprinse in carte („Castelul destinelor incrucisate”, care da si titlul volumului, si „Taverna destinelor” ) sint rezultatul unui joc narativ inspirat de figurile prezente in jocul de tarot, dar mai cu seama de inlantuirea situatiilor create de jocul insusi. Lumea simbolica a tarotului din secolul al XV-lea si a unui joc de tarot popular care se mai practica si astazi in Italia (asa-numitul „joc marsiliez”) constituie trama unei tesaturi epice de o mare virtuozitate si originalitate. Inteligenta artistica a marelui scriitor italian inscrie cartea in familia unor opere precum „Sotron” de Julio Cortazar, fiind in sine un fascinant joc combinatoriu de motive si subiecte literare. O carte inimitabila, o carte a esentelor si arhetipurilor aflate intr-un carusel al combinatiilor in care intimplarea se confunda cu destinul. De fapt, un joc de oglinzi in care realitatea se compune si se descompune conform unor reguli pe care nu le cunoastem, dar pe care le urmam.”(Citat http://www.polirom.ro)

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s