Suntem niste mincinosi

Ei bine, mintim si iar mintim…Uneori chiar fara sa ne dam seama. Adevarul despre minciuna! Suna pompos, dar despre asta ne vorbea Bucurenci intr-un articol pe care l-am citit acum cateva luni. N-a fost un articol pe care l-am frunzarit plictisita, cascand si gandindu-ma eventual la „gigel” si, tocmai din acest motiv, am sa-ti povestesc si tie, draga cititorule care, de asemenea, esti un mincinos. Nu te intreba cand ai mintit ultima data pentru ca ai sa ramai surprins. Probabil ieri sau acum cateva minute, asta daca ar fi sa ne luam dupa un studiu facut pe la jumatatea anilor ’90 la Universitatea din Virginia, in urma caruia, Psihologul Bella De Paulo a aflat ca un adult minte, in medie, de vreo doua ori pe zi.

Stii prea bine ca atunci cand erai mic  iti auzeai mai mereu parintii spunandu-ti pe un ton autoritar, impunandu-ti chiar, sa nu minti. Poate ca ai fost dezamagit cand ai observat ca uneori societatea recompenseaza anumite minciuni si ii penalizeaza pe adeptii adevarului. Nu spun ca minciuna este calea spre reusita, dar gandeste-te ca uneori un adevar ti-ar putea strica toate planurile, toata ziua si tot cheful. Asa ca mai bine taci atata timp cat tacearea ta nu-i afecteaza pe cei din jur.

Acum probabil te gandesti in ce categorie de mincinosi te incadrezi. Poti fi un mincinos sincer care minte inconstient sau unul nesincer, care minte lucid, avand un scop anume. Bucurenci il prefera pe cel din urma probabil pentru ca minte ca sa-si indeplineasca obiectivele, nu ca sa-si acopere greselile, pentru ca minte cu masura, nu numai pentru ca vrea sa aiba ceva de spus tot timpul.

Ca sa-l citez pe Bucurenci: „As vrea sa apuc ziua in care parintii isi vor invata odraslele sa minta frumos si sa le trimita sa dea cu capul de peretii societatii. Adevarul despre minciuna este ca e foarte bine ca cea din urma e urata si are picioare scurte, pentru ca asta o obliga sa-si folosească mult mai des capul.”. Vom trai si vom vedea!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s