„Ich bin ein Berliner”

Având o populaţie de peste 3,4 milioane de locuitori, Berlin este cel mai mare oraş din Germania şi, totodată, capitala acesteia. Localizat în nord-estul ţării, este centrul ariei metropolitane Berlin-Brandenburg, comprimând aproximativ 5 milioane de locuitori din peste 190 de ţări.

Atestat încă din secolul al XIII-lea, Berlin a fost pe rând capitala Regatului Prusiei, a Imperiului German, a Republicii de la Weimar şi a celui de-al treilea Reich. Dupa cel de-al doilea Război Mondial, oraşul a fost divizat în două părţi; Berlinul de Est a devenit capitala Germaniei de Est, aflată sub influenţă sovietică, în timp ce Berlinul de Vest, rezultat din unirea zonelor de ocupaţie americană, engleză şi franceză, a devenit o enclavă în cadrul Republicii Democrate Germane. Devenit oraş în zona de ocupaţie sovietică, el a fost inconjurat din 1962 de Zidul Berlinului. Reunificarea Germaniei din 1990 a însemnat şi reunificarea celor 2 părţi ale Berlinului, acesta recapătându-şi statutul de capitală a Germaniei.

Berlinul este un centru important al culturii, al politicii şi al mass-mediei europene, ocupând al III-lea loc în clasamentul celor mai vizitate destinaţii turistice din Uniunea Europeană. Metropola are numeroase universităţi cunoscute în toată lumea, precum Free University of Berlin sau Humboldt Universität zu Berlin, dar şi multe muzee celebre precum Muzeul Pergamon, Egiptean, Iudaic sau al Tehnologiei. Alte locuri care stârnesc interesul turiştilor şi care merită vizitate sunt Checkpoint Charlie (punct de trecere din partea de vest în partea de est a Berlinului în timpul Războiului Rece), Poarta Brandenburg (unul dintre cele mai reprezentative monumente atât ale Berlinului, cât si ale Germaniei), Reichstag-ul (fosta clădire a Parlamentului), Potsdamer Platz (renumita piaţă publică din centrul oraşului), Alexanderplatz cu turnul de televiziune (365 m), dar şi Grădina Zoologică unde îl putem întâlni pe celebrul urs polar Knut .

Dar cum shopping-ul este plăcerea multora dintre vizitatori, mall-ul Alexa din Alexanderplatz sau magazinele din Charlottenburg, de pe Unter den Linden şi din Kurfürstendamm sunt cele mai recomandate pentru cumpărături. Pentru cei care vor să aibă însă, parte de relaxare ar fi indicată o plimbare prin Tiergarten, care este cel mai mare parc din centrul Berlinului, sau prin parcurile Palatului Sanssouci, fost palat de vară al regelui Frederic cel Mare, situat în Potsdam, în sud-vestul Berlinului.

Având în vedere măreţia şi cultura oraşului, dar şi tendinţa spre o continuă schimbare, scriitorul Jean Paul afirma despre acesta că: ”Berlinul este mai degrabă o parte a lumii decât un oraş”, în timp ce scriitorul Mark Twain consideră că :”Berlinul este cel mai nou oraş pe care l-am văzut. Până şi Chicago apare ca fiind vechi şi gri în comparaţie cu acesta.”

Anunțuri