Despre cum salveaza unii Planeta :)

Am sa va povestesc despre ceva ce am vazut de curand pe Discovery pentru ca sincer, mie mi s-a parut o idee ciudata si inedita, care cica s-ar dovedi eficienta.
Se numeste Wrapping Greenland si este parte a cunoscutului(pt unii) Project Earth, desfasurat de Discovery. Fiind bazat pe studii efectuate in cateva universitati europene, isi propune sa demonstreze ca, prin acoperirea ghetarilor cu un material special, se poate evita topirea acestora.

Echipa de cercetatori, condusa de Dr. Jason Box, de la Universitatea din Ohio, si-a testat teoria in august 2008, pe un ghetar din Groenlanda. Deoarece costurile „păturilor” din polipropilena atingeau aproximativ 8 milioane de dolari pe km patrat, s-a decis ca mai intai sa fie efectuat un test pe un hectar, in apropierea unui lac de topire de pe insula. De asemenea, nu se mai urmarea acoperirea intregii insule cu material, ci a unor „puncte de topire” locale. Dupa spusele cercetatorilor, fenomenul de topire poate fi comparat cu topirea unei inghetate. La fel cum aceasta ramane inghetata in centru, marginile fiind primele care se topesc, asa si ghetarii se topesc incepand cu regiunile marginale. De aceea se urmarea acoperirea acelor portiuni, scazand astfel si costurile.
Pentru a fixa panza in loc, s-au incercat tuburi din diferite materiale. Metalul ar fi fost o alegere buna, insa fiind un excelent conductor de caldura, a devenit inutil, la fel ca si plasticul, care era prea fragil. In schimb, tuburile de bambus, rezistente, usor inlocuibile si deloc daunatoare pentru mediu, au fost perfecte.

Rezultatele testului au fost surprinzatoare. Desi se stia ca polipropilena reflecta lumina in proportie de 71%, in timp ce zapada doar in proportie de 56%, nimeni nu se astepta ca prin acest experiment sa fie salvate de la topire 5000 de tone de gheata.

Insa aceasta metoda a ramas la stadiul de propunere din cauza costurilor extrem de ridicate. Pentru a acoperi Groenlanda ar fi nevoie de 400 de miliarde de dolari pentru 771 de milioane de pături, neluand in calcul costul transportului, al tuburilor si personalul necesar. Asa ca aceasta metoda ramane valabila doar pentru arealele mici, cum deja s-a procedat in Austria spre exemplu, pentru salvarea unei partii de schi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s